Ültessek-e körtefa-csemetét?

Ültessek-e körtefa-csemetét?

Sajnálatos, hogy nálunk a kertekben egyre kevesebb körtefa díszlik. Pedig a körte egyike a legváltozatosabb és legfinomabb gyümölcsöknek.

Igaz, a körtefa némileg igényesebb pl. az almafáknál, de nagy termőképességével és ízletes gyümölcsével a kiskert gazdájának dicsőségére válik.

Szereti a mélyrétegű, egyenletes vízellátású, tápanyagokkal jól ellátott talajt, a meleg és napos, szélvédett helyet. Elég sok betegség támadhatja meg és több kártevője is van, de ezeket némi gyakorlattal le lehet küzdeni.

kortefa csemete ultetese 03

Milyen fát neveljek a körte csemetéből?

A nyári körték csemetéit vadkörte alanyon nevelik fel, ezért ezekből terebélyes, nagy koronájú, igen hosszú életű fák lesznek. Nem sok gondot okoznak a gazdájuknak!

Az őszi és a téli érésű, nagy gyümölcsű fajták igényesebbek és érzékenyebbek. Ezek legnagyobb részben birsalanyon állnak, belőlük kisebb méretű, szabadon álló, alacsony törzsű vagy redélyfákat kell nevelni, rendszeres metszés és gondos növényvédelem mellett. Nagyon fontos az öntözésük, mert a tartós aszályperiódusok következtében a húsuk kövecsessé válhat.

Mielőtt a telepíteni szándékolt csemetét megvásárolja, ajánlatos katalógusból vagy szakkönyvből megismerkedni a kiválasztott fajta tulajdonságaival.

kortefa csemete ultetese 01

A metszé10 gyumolcsfa metszese dvd 01st megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR