Hol teleltessem a hibiszkuszt?

Hol teleltessem a hibiszkuszt?

A hibiszkusz vagy rózsamályva egyike a leggazdagabban virágzó cserepes növényeinknek. Virágzásának mértéke jószerivel a szakszerű teleltetéssel van összefüggésben.

A hibiszkuszt lehet szobahőmérsékleten is teleltetni; ekkor megtartják lombjukat, sőt még növekednek is, de nyáron kevés virágot nyitnak.

A teleltetés másik módja az, hogy a növényeket szeptembertől keveset öntözzük és semmi esetre se adunk nekik tápoldatot, majd a fagyok közeledtével fűtetlen, fagymentes helyre (garázs, lépcsőház, kamra) állítjuk. Itt rövidesen elvesztik leveleiket, tehát csak "életbentartó" öntözésre van szükségük, vagyis annyi vízre, hogy a földlabdájuk ne száradjon ki.

 hibiszkusz teleltetes 02

Tavasszal – ha szükséges – átültetjük a növényt nagyobb edénybe, friss, tápdús, közömbös kémhatású virágföldbe, a vesszőit pedig alaposan visszametsszük ügyelve arra, hogy csinos, kompakt korona alakuljon ki. A helyét világos, félárnyékos kertrészben keressük meg. Bőven öntözzük, mert víz hiányában a levelei azonnal hervadni kezdenek. Hetente tápoldattal is öntözni kell. Május elejére a bokor ismét kilombosodik és júniustól az őszi fagyokig állandóan nyitni fogja virágait, amelyek azonban mindössze 1-2 napig maradnak frissek, de helyettük új bimbók nyílnak ki.

 hibiszkusz teleltetes 03

A hibiszkuszt május-júniusban zölddugványozással házilag is könnyen lehet szaporítani. Kellemetlen kártevője a liszteske (üvegházi molytetű), amely ellen Dimilin vagy Nomolt permetezéssel lehet eredményesen védekezni.

További olvasnivaló a hibiszkuszról:

Ha tetszett a cikk, kövesd Bálint gazdát a Facebookon is!

BEZÁR